Morwa biała
(Morus alba L.)
Morwa biała to gatunek drzewa z rodziny morwowatych (Moraceae), które szybko rośnie (przyrost 2-2,5 metra rocznie), jednak osiąga maksymalnie do 10-20 metrów wysokości. Morwa biała pochodzi z obszaru Azji Południowo-Wschodniej, a szczególnie znana jest w strefie tropikalnej i umiarkowanej.
Owoce morwy białej są jadalne, a kształtem przypominają owoce jeżyny.
Morwa biała bywa często mylona z morwą czarną lub morwą czerwoną. Dlaczego? Z racji różnych kolorów owoców, które mogą być białe, różowe, czerwone czy fioletowe. Nie tylko owoce, ale również kora, korzenie i przede wszystkim liście mają wiele zastosowań w przemyśle zielarskim, farmaceutycznym, spożywczym oraz kosmetycznym.
Morwa biała i jej liście są bogate w składniki aktywne.
Liście morwy zawierają wiele składników odżywczych i substancji o działaniu leczniczym, jednak przede wszystkim zawierają białko oraz błonnik (ok. 40%). Morwa biała to także witaminy, witamina C i β-karoten o silnym działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), kwasy organiczne oraz makro- i mikroelementy jak magnez, wapń, żelazo, cynk czy fosfor. Liście morwy stanowią ponadto ważne źródło polifenoli, a pośród nich największe znaczenie przypisywane jest flawonoidom.
Morwa biała to drzewo o wielu gałęziach możliwości.
Liście i owoce morwy białej dzięki zawartym w nich związkom hamują rozkład cukrów, pozwalając utrzymywać właściwy poziom cukru we krwi, co jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Dzięki spowolnieniu działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów morwa wpływa pozytywnie na gospodarkę węglowodanową naszego organizmu. Liście morwy białej są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników odpowiedzialnych za uszkadzanie komórek. Obecne w liściach związki flawonoidowe zapewniają morwie białej działanie przeciwzapalne oraz wspomagające prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Dodatkowo ekstrakty z liści morwy obniżają poziom „złego cholesterolu” we krwi, dzięki czemu wspomagają układ krwionośny.
Morwa w kosmetyce – jak działa na naszą skórę?
Oprócz działania wewnętrznego morwa biała wykazuje właściwości wykorzystywane w pielęgnacji skóry. Morwa opóźnia procesy starzenia się organizmu, a pozyskiwane z niej ekstrakty poprawiają kondycję skóry poprzez jej nawilżenie i wygładzenie. W liściach morwy występują również składniki, które działają wybielająco na skórę, co pomaga w niwelowaniu przebarwień czy piegów. Za taki efekt odpowiedzialne są związki flawonoidowe (kwercetyna), mające zdolność ochrony komórek, błon komórkowych oraz DNA przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
Morwa biała to roślina dobrze znana w krajach Dalekiego Wschodu, gdzie od wieków wykorzystywano ją nie tylko w lecznictwie, ale również w życiu codziennym.
Podania chińskie mówią, że już od 2600 r. p.n.e. drzewo morwy było wykorzystywane do hodowli jedwabników, a z jej kory Chińczycy wykonywali pierwsze pieniądze. Suszone owoce mieszkańcy Himalajów mielili na mąkę oraz wykorzystywali jako odżywki wzmacniające podczas długich podróży. Do dziś napary z liści morwy są powszechnie spożywane w krajach azjatyckich, głównie w Korei i Japonii. Morwę szybko sprowadzono do Europy, właśnie razem ze wspomnianymi jedwabnikami (około XI wieku), a do Polski trafiła prawdopodobnie ok. XVIII/XIX w. Określenie morwa „biała” kojarzy się zwykle z białawym owocem, a w rzeczywistości pochodzi od białawego zabarwienia jej kory.