Podręcznik

Akacja

Akacja

Aloes zwyczajny

Aloes zwyczajny

Babka lancetowata

Babka lancetowata

Bażyna czarna

Bażyna czarna

Chaber bławatek

Chaber bławatek

Cytryniec chiński

Cytryniec chiński

Czarnuszka siewna

Czarnuszka siewna

Czarny bez

Czarny bez

Czerwona koniczyna

Czerwona koniczyna

Czystek

Czystek

Dzika róża

Dzika róża

Dziurawiec zwyczajny

Dziurawiec zwyczajny

Fiołek trójbarwny

Fiołek trójbarwny

Głóg

Głóg

Hibiskus

Hibiskus

Jeżówka elektryczna

Jeżówka elektryczna

Kminek zwyczajny

Kminek zwyczajny

Kocanka piaskowa

Kocanka piaskowa

Kolendra siewna

Kolendra siewna

Koper włoski

Koper włoski

Ostryż długi (kurkuma)

Ostryż długi (kurkuma)

Lipa

Lipa

Łopian większy

Łopian większy

Macierzanka piaskowa

Macierzanka piaskowa

Mak lekarski

Mak lekarski

Melisa lekarska

Melisa lekarska

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Morszczyn pęcherzykowaty

Morszczyn pęcherzykowaty

Morwa biała

Morwa biała

Opuncja figowa

Opuncja figowa

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna

Rumianek pospolity

Rumianek pospolity

Skrzyp polny

Skrzyp polny

Stokrotka pospolita

Stokrotka pospolita

Szałwia lekarska

Szałwia lekarska

Wierzba biała

Wierzba biała

Żeń-szeń właściwy

Żeń-szeń właściwy

Morwa biała
Powrót do listy

Morwa biała

(Morus alba L.)

Morwa biała to gatunek drzewa z rodziny morwowatych (Moraceae), które szybko rośnie (przyrost 2-2,5 metra rocznie), jednak osiąga maksymalnie do 10-20 metrów wysokości. Morwa biała pochodzi z obszaru Azji Południowo-Wschodniej, a szczególnie znana jest w strefie tropikalnej i umiarkowanej.

Owoce morwy białej są jadalne, a kształtem przypominają owoce jeżyny.

Morwa biała bywa często mylona z morwą czarną lub morwą czerwoną. Dlaczego? Z racji różnych kolorów owoców, które mogą być białe, różowe, czerwone czy fioletowe. Nie tylko owoce, ale również kora, korzenie i przede wszystkim liście mają wiele zastosowań w przemyśle zielarskim, farmaceutycznym, spożywczym oraz kosmetycznym.

Morwa biała i jej liście są bogate w składniki aktywne.

Liście morwy zawierają wiele składników odżywczych i substancji o działaniu leczniczym, jednak przede wszystkim zawierają białko oraz błonnik (ok. 40%). Morwa biała to także witaminy, witamina C i β-karoten o silnym działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), kwasy organiczne oraz makro- i mikroelementy jak magnez, wapń, żelazo, cynk czy fosfor. Liście morwy stanowią ponadto ważne źródło polifenoli, a pośród nich największe znaczenie przypisywane jest flawonoidom.

Morwa biała to drzewo o wielu gałęziach możliwości.

Liście i owoce morwy białej dzięki zawartym w nich związkom hamują rozkład cukrów, pozwalając utrzymywać właściwy poziom cukru we krwi, co jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Dzięki spowolnieniu działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów morwa wpływa pozytywnie na gospodarkę węglowodanową naszego organizmu. Liście morwy białej są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników odpowiedzialnych za uszkadzanie komórek. Obecne w liściach związki flawonoidowe zapewniają morwie białej działanie przeciwzapalne oraz wspomagające prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Dodatkowo ekstrakty z liści morwy obniżają poziom „złego cholesterolu” we krwi, dzięki czemu wspomagają układ krwionośny.

Morwa w kosmetyce – jak działa na naszą skórę?

Oprócz działania wewnętrznego morwa biała wykazuje właściwości wykorzystywane w pielęgnacji skóry. Morwa opóźnia procesy starzenia się organizmu, a pozyskiwane z niej ekstrakty poprawiają kondycję skóry poprzez jej nawilżenie i wygładzenie. W liściach morwy występują również składniki, które działają wybielająco na skórę, co pomaga w niwelowaniu przebarwień czy piegów. Za taki efekt odpowiedzialne są związki flawonoidowe (kwercetyna), mające zdolność ochrony komórek, błon komórkowych oraz DNA przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Morwa biała to roślina dobrze znana w krajach Dalekiego Wschodu, gdzie od wieków wykorzystywano ją nie tylko w lecznictwie, ale również w życiu codziennym.

Podania chińskie mówią, że już od 2600 r. p.n.e. drzewo morwy było wykorzystywane do hodowli jedwabników, a z jej kory Chińczycy wykonywali pierwsze pieniądze. Suszone owoce mieszkańcy Himalajów mielili na mąkę oraz wykorzystywali jako odżywki wzmacniające podczas długich podróży. Do dziś napary z liści morwy są powszechnie spożywane w krajach azjatyckich, głównie w Korei i Japonii. Morwę szybko sprowadzono do Europy, właśnie razem ze wspomnianymi jedwabnikami (około XI wieku), a do Polski trafiła prawdopodobnie ok. XVIII/XIX w. Określenie morwa „biała” kojarzy się zwykle z białawym owocem, a w rzeczywistości pochodzi od białawego zabarwienia jej kory.