Miękkie pierniczki w polewie czekoladowej z powidłami
Średnie
60 min
Drukuj
Składniki na 30 sztuk:
Pierniczki:
500 g mąki pszennej tortowej
150 g drobnego cukru
150 g kwaśnej śmietany
100 g masła
2 jaja
3 pełne łyżki miodu
3 łyżki kakao i przyprawy do piernika
po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia oraz soli
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
2 czubate łyżki Powideł Węgierkowych Herbapol
Dodatkowo:
kolorowa posypka
Przygotowanie:
Masło roztopić z miodem, ostudzić.
Mąkę wymieszać z przyprawą, kakao, solą oraz sodą i proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na jasną pianę, dodać śmietanę, ostudzone masło, wymieszać.
Do masy przesiać mąkę, połączyć.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto lekko się klei do dłoni więc warto co jakiś czas zwilżać je wodą), ułożyć na blaszce w odstępach od siebie, lekko spłaszczyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20 minut.
W międzyczasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą wymieszać z powidłami.
Pierniczki zanurzać w polewie i udekorować posypką.