Wróć do listy
Na słono
50 min
Drukuj
Składniki na 4 porcje
- Pumpernikiel w kółeczkach lub zwykły
- 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
- 1 słoik Konfitury wiśniowej Herbapolu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- świeży tymianek kilka gałązek
- świeży rozmaryn - 1/2 gałązkil
Przygotowanie
- Polędwicę umyj, osusz, pokrój w centymetrowe plastry i rozklep dłonią. Dopraw solą, pieprzem, obsyp posiekanym tymiankiem i rozmarynem, skrop oliwą.
- Na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej lub stalowej) i na dużym ogniu, smaż polędwiczki z każdej strony ok. 1,5 minuty.
- Pumpernikiel pokrój na niewielkie kwadraciki lub szklanką wytnij kółeczka. Posmaruj masłem, następnie ułóż po plasterku zgrillowanej polędwicy.
- Na każdą tartinkę wyłóż pół łyżeczki konfitury wiśniowej, a na nią po kilka listków świeżego tymianku.
W przepisie użyto: