Wróć do listy Na słono

Grillowany stek z sosem malinowym

Przepis Grillowany stek z sosem malinowym
Łatwe
Czas przygotowania 25 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 4 porcje

Mięso:

  • 200g wołowiny: antrykot lub rostbef
  • młotkowany czarny pieprz
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • sól morska
  • 2 gałązki rozmarynu

Składniki na sos

  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 50ml białego wytrawnego wina
  • 2/3 łyżki konfitury Malina ekstra marki Herbapol
  • świeży tymianek – kilka gałązek do nadania aromatu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Mięso przed grillowaniem należy wyjąć z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej.
  2. Mięso nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku, oprószamy młotkowanym pieprzem. Rozgrzaną patelnię oprószamy solą.
  3. Mięso grilllujemy z obydwu stron wg upodobań, w towarzystwie gałązek rozmarynu. Czas smażenia zależny jest od grubości przeznaczonego do grillowania kawałka mięsa. Średnio wysmażony stek smażymy z jednej strony 4 minuty i z drugiej 4 minuty.
  4. Mięso zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię aluminiową, wkładamy na 6 minut do nagrzanego do 160°C piekarnika i gotowe.
  5. Wykonanie szybkiego sosu malinowego: drobno posiekaną szalotkę szklimy wraz z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie z oliwek, dorzucamy gałązki tymianku, łyżkę miodu, konfiturę malinową, dolewamy wino, chwilę parujemy, całość krótko karmelizujemy, zmniejszamy ogień, następnie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i młotkowanym pieprzem do smaku.

W przepisie użyto:

Konfitura z Malin ekstra użyto w przepisie serwisu Herbpol

Konfitura z Malin ekstra

Sprawdź