50 min
Drukuj
Składniki na 6 porcji
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 400 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 ml likieru Bailey's
- 300 ml kokosowego mleka
- 150 g dżemu porzeczkowego
- 30 g orzechów laskowych
Przygotowanie
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając śmietanę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Ostudź do temperatury pokojowej i następnie wlej Bailey's, dosyp cukier puder i wszystko miksuj.
- Gotową masę wsadź do lodówki na około godzinę.
- Mleko kokosowe wlewamy do garnka, doprawiamy łyżką cukru pudru i gotujemy ok. 10 minut na średnim ogniu.
- Następnie dodajemy dżem porzeczkowy, mieszamy i chłodzimy.
- Orzechy bez łupin rozdrabniamy i prażymy na suchej patelni.
Sposób podania
Do talerza do zupy wylej na dno mleko z dodatkami.
Łyżką uformuj trufle czyli okrągłe kuleczki, które obtocz w prażonych rozdrobnionych orzechach i układaj w talerzu.