Akacja
(Acacia sp.)
Wiele gatunków akacji (około 960) pochodzi z Australii, a pozostała część rozciąga się wokół tropikalnych i ciepłolubnych regionów obu półkul w tym Europy, Afryki, południowej Azji i obu Ameryk.
Do czego stosowano korę akacji i co kryje ona w swoim wnętrzu?
Kora drzew akacji bogata jest w związki garbnikowe, które stosowane były do garbowania naturalnej skóry w celu zatrzymywania procesów gnilnych. Dodatkowo drzewa te bogate są w naturalną gumowatą wydzielinę, która wycieka samoistnie, choć można jej pomóc przez nacięcie pnia i gałęzi. Po wypłynięciu z drzewa wydzielina twardnieje; określana jest jako błonnik pokarmowy, który jest łatwo rozpuszczalny w wodzie.
Akacja jako nowoczesny „kolagen roślinny”.
W kosmetologii wiele preparatów zawiera kolagen zwierzęcy, ale trendy i stałe zwiększanie świadomości konsumentów spowodowały poszukiwanie produktu o podobnych właściwościach pochodzącego ze świata roślin. Tak natrafiono na wydzielinę z akacji, która określana jest mianem „roślinnego kolagenu”. Akacja ma wspaniałe właściwości nawilżające, zdolność tworzenia warstwy ochronnej na skórze i jej odżywiania. Wykorzystuje się ją w produktach do pielęgnacji skóry oraz włosów - zwłaszcza tych suchych, starzejących się i uszkodzonych. Kolagen roślinny z akacji ma również zastosowanie jako środek błonotwórczy w odklejanych maskach do skóry. Ten rodzaj kolagenu jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i ma podobne właściwości nawilżające jak kolagen pochodzenia zwierzęcego. Jest dobrze tolerowany przez skórę wrażliwą i, co ważne, w badaniach nie zaobserwowano także reakcji nietolerancji (podrażnienia czy uczulenia). Kolagen roślinny jest przyszłością preparatów nawilżających.