2h 30 min
Drukuj
Składniki na 6 porcji
- 1 cały kurczak
- 1 słoik Dżemu Agrestowego Herbapol
- sok z 1 cytryny
- 3 starte ząbki czosnku
- 4 gałązki tymianku
- 1 gałązka estragonu
- pieprz
- sól
Kurczaka można serwować na kanapce z pesto.
Składniki na pesto
- 2 pęczki natki
- 100 g orzechów laskowych lub nerkowca
- 3 łyżki oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Wszystko razem krótko miksujemy lub siekamy i łączymy w miseczce.
Przygotowanie
- Wszystkie składniki połącz, a powstałą marynatą natrzyj kurczaka, pozostaw na godzinę lub dłużej.
- Piekarnik rozgrzej do 200oC. Do naczynia żaroodpornego wlej wodę, tak by zakryła dno na 0,5 cm, włóż kurczaka i wstaw do nagrzanego piekarnika zmniejszając temperaturę do 160oC i piecz przez 60 min.
- Po godzinie podnieś temperaturę do 180oC i piecz drób przez kolejne 20 min.
- Wyjmujemy brytfannę z piekarnika i zakrywamy folią aluminiową. Odstawiamy na 20 min by kurczak „odpoczął”.