Wróć do listy Wielkanocne||Na słodko

Puszyste naleśniki z kremem truskawkowo-cytrynowym

Przepis Puszyste naleśniki z kremem truskawkowo-cytrynowym
Średnie
Czas przygotowania 30 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 4 porcje

  • 0,2 l kwasu chlebowego
  • 350 g mąki orkiszowej
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 1 słoik BIO Dżemu Truskawka
  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 0,5 szklanki soku z cytryny
  • 0,5 szklanki białego słodkiego wina – można wino zastąpić wodą różaną

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodaj pozostałe składniki ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni teflonowej.
  2. W misce roztrzep żółtka i zacznij ubijać je na parze. Dodaj wino, masło, sok z cytryny i cukier puder. Żółtka ucieraj, aż powstanie gęsty krem, a następnie dodaj 3 łyżki BIO Dżemu Truskawka.
  3. Usmażone naleśniki przełóż kremem truskawkowo-cytrynowym.

W przepisie użyto:

BIO Dżem Truskawka użyto w przepisie serwisu Herbpol

BIO Dżem Truskawka

Sprawdź