Wróć do listy Popularne||Na słodko

Panna cotta z powidłami węgierkowymi, miodem i limonką

Przepis Panna cotta z powidłami węgierkowymi, miodem i limonką
Średnie
Czas przygotowania 115 min
Drukuj Drukuj

Składniki

  • 3 listki żelatyny
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 250 ml śmietany 36%
  • 2 laski wanilii
  • 1 płaska łyżka kardamonu
  • 25 g cukru
  • 300 g Powideł Węgierkowych Herbapol
  • 100 ml miodu
  • 50 g imbiru
  • 4 limonki

Przygotowanie

  1. Listki żelatyny zamoczyć w zimnej wodzie na około 10 minut. Świeży imbir obrać i drobno posiekać, zalać go miodem i wycisnąć sok z limonki. Całość dokładnie wymieszać i zostawić na koniec przygotowania dania.
  2. W rondelku podgrzać mleko razem ze śmietaną, dodając nasiona z laski wanilii (dodać również łodygi które zostaną do gotowania), kardamon i cukier. Zagotować wszystko, aż cukier się rozpuści, dodać namoczoną wcześniej żelatynę (pamiętać aby odcisnąć nadmiar wody) i mieszać, aż się rozpuści. Dla pewności na koniec przelać całość przez gęste sitko.
  3. Zalać 1/3 wysokości słoików powstałym sosem i odstawić do lodówki na około 1,5h, aby całość zastygła.
  4. Po wyjęciu słoików z zastygniętą śmietaną, dodać warstwę powideł i całość polać wcześniej przygotowanym imbirem z miodem i limonką.


Autorem przepisu, przygotowanego w ramach cyklu dla Dzień Dobry TVN, jest Sebastian Olma. 

W przepisie użyto:

Powidła Węgierkowe użyto w przepisie serwisu Herbpol

Powidła Węgierkowe

Sprawdź