115 min
Drukuj
Składniki
- 3 listki żelatyny
- 250 ml mleka 3,2%
- 250 ml śmietany 36%
- 2 laski wanilii
- 1 płaska łyżka kardamonu
- 25 g cukru
- 300 g Powideł Węgierkowych Herbapol
- 100 ml miodu
- 50 g imbiru
- 4 limonki
Przygotowanie
- Listki żelatyny zamoczyć w zimnej wodzie na około 10 minut. Świeży imbir obrać i drobno posiekać, zalać go miodem i wycisnąć sok z limonki. Całość dokładnie wymieszać i zostawić na koniec przygotowania dania.
- W rondelku podgrzać mleko razem ze śmietaną, dodając nasiona z laski wanilii (dodać również łodygi które zostaną do gotowania), kardamon i cukier. Zagotować wszystko, aż cukier się rozpuści, dodać namoczoną wcześniej żelatynę (pamiętać aby odcisnąć nadmiar wody) i mieszać, aż się rozpuści. Dla pewności na koniec przelać całość przez gęste sitko.
- Zalać 1/3 wysokości słoików powstałym sosem i odstawić do lodówki na około 1,5h, aby całość zastygła.
- Po wyjęciu słoików z zastygniętą śmietaną, dodać warstwę powideł i całość polać wcześniej przygotowanym imbirem z miodem i limonką.
Autorem przepisu, przygotowanego w ramach cyklu dla Dzień Dobry TVN, jest Sebastian Olma.