Wróć do listy Na słodko

Jabłecznik z dżemem, bezą i kruszonką

Przepis Jabłecznik z dżemem, bezą i kruszonką
Średnie
Czas przygotowania 60 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 12 porcji:

Ciasto kruche:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2 słoiki Dżemu Jabłkowego Herbapol
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Kawałek ciasta (około 1/4 porcji) włóż do zamrażalnika, a resztę ciasta równo rozłóż na blaszce (wcześniej blaszkę 25 x 35 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką). Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz 15 minut.
  3. W międzyczasie obierz jabłka, pokrój w cienkie plasterki, a następnie wymieszaj z dżemem i mąką ziemniaczaną.
  4. Białko ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsyp proszek budyniowy i delikatnie wymieszaj.
  5. Na podpieczony spód wyłóż nadzienie z jabłek, ubitą pianę, a na koniec zetrzyj na tarce ciasto z zamrażalnika.
  6. Piecz 20 minut. Krój po ostudzeniu.

 

Smacznego!

 

W przepisie użyto:

Dżem Jabłkowy użyto w przepisie serwisu Herbpol

Dżem Jabłkowy

Sprawdź