50 min
Drukuj
Składniki na 6 porcji
ciasto kruche:
- 250 g mąki krupczatki
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 sztuki żółtek
masa:
- 1 litr mleka 3,2%
- 250 g cukru
- 250 g fig suszonych
- 1 łyżka masła
bakalie i biała czekolada do ozdoby
Przygotowanie
- Mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj żółtka.
- Zagnieć ciasto i owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10 minut w 180°C.
- Przygotuj masę: mleko gotuj z cukrem, a gdy zacznie gęstnieć dodaj drobno posiekane figi i masło. Całość zagotowuj i zostaw do przestygnięcia.
- Na kruchym spodzie rozsmaruj powidła Herbapol, następnie masę figową udekoruj bakaliami i pokruszoną białą czekoladą.