90 min
Drukuj
Składniki na 6 porcji
Piernik
- 200 g masła
- 8 jajek
- 300 g cukru
- 300 g miodu (np. wielokwiatowego)
- 0.5 l mleka pełnego
- 250 g mąki żytniej
- 250 g mąki przennej.
- 30 g sody oczyszczonej
- 1 ½ przyprawy do piernika
- 2 słoiki powideł śliwkowych Herbapol
Polewa
- 200 g czekolady deserowej
- ok. 75 ml mleka pełnego
Sposób przygotowania
Piernik
- Miód i masło wraz z połową cukru podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy.
- Jaja ubijamy z resztą cukru na puszystą masę.
- Łączymy dwa rodzaje mąki z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Wystudzony miód/masło/cukier łączymy z jajami, a powstałą masę z mąką.
- Dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania pożądanej gęstości.
- Powstałe ciasto wylewamy na posmarowaną masłem blaszkę 20/30 cm i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 45 min.
- Po upieczeniu zostawiamy piernik na 6 – 8 godzin aby wystygł. Po tym czasie, po wyjęciu z formy, przekrajamy piernik wzdłuż na dwie części (jak torcik) i smarujemy powidłami.
- Złożoną całość pokrywamy polewą i zostawiamy do zastygnięcia czekolady.
Polewa czekoladowa
Skruszoną czekoladę łączymy z mlekiem w miseczce i stawiamy na kąpiel parową (kąpiel parowa: gotujemy w rondelku wodę, zmniejszamy gaz do min (po zagotowaniu), stawiamy miskę na rondelek i mieszając łączymy składniki).