Wróć do listy
Na słodko
60 min
Drukuj
Składniki na 4 porcje
- 350 g białego sera twarogowego
- 2 jajka
- 1 laska wanilii
- szklanka mąki pszennej
- posiekana mięta około 1 łyżki
- 1 łyżka dobrego masła
- cukier do smaku,
- sól
Składniki na sos
Przygotowanie
- Do miski wrzuć twaróg, dodaj jajka, mąkę, sól oraz posiekaną miętę.
- Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij pestki, które wrzuć do ciasta.
- Dokładnie zagnieć i nie przejmuj się, że lekko się lepi do dłoni.
- Gotowe ciasto podziel na kulki i na obsypanej mąką stolnicy wyrabiaj ruloniki, które lekko zgnieć.
- Rulonik pokrój na ulubionej wielkości kluseczki. Wrzucaj do wrzącej wody. Gotuj aż wypłyną.
- Leniwe zahartuj lodowatą wodą, osącz lekko na sicie i przesmaż przed podaniem na maśle.
- W rondelku podgrzej wodę z sokiem, kardamonem, miodem i goździkami. Poczekaj aż woda odparuje i dodaj dżem. Wymieszaj i polewaj kluseczki.
W przepisie użyto: