Wróć do listy Na słodko

Waniliowe leniwe w sosie truskawkowym

Przepis Waniliowe leniwe w sosie truskawkowym
Średnie
Czas przygotowania 60 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 4 porcje

  • 350 g białego sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 1 laska wanilii
  • szklanka mąki pszennej
  • posiekana mięta około 1 łyżki
  • 1 łyżka dobrego masła
  • cukier do smaku,
  • sól

Składniki na sos

Przygotowanie

  1. Do miski wrzuć twaróg, dodaj jajka, mąkę, sól oraz posiekaną miętę.
  2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij pestki, które wrzuć do ciasta.
  3. Dokładnie zagnieć i nie przejmuj się, że lekko się lepi do dłoni.
  4. Gotowe ciasto podziel na kulki i na obsypanej mąką stolnicy wyrabiaj ruloniki, które lekko zgnieć.
  5. Rulonik pokrój na ulubionej wielkości kluseczki. Wrzucaj do wrzącej wody. Gotuj aż wypłyną.
  6. Leniwe zahartuj lodowatą wodą, osącz lekko na sicie i przesmaż przed podaniem na maśle.
  7. W rondelku podgrzej wodę z sokiem, kardamonem, miodem i goździkami. Poczekaj aż woda odparuje i dodaj dżem. Wymieszaj i polewaj kluseczki.

W przepisie użyto:

Dżem Truskawkowy użyto w przepisie serwisu Herbpol

Dżem Truskawkowy

Sprawdź