60 min
Drukuj
Składniki
- 500 g ryżu
- litr mleka kokosowego
- 2 laski cynamonu
- 1 łyżka cukru brązowego
- zimne masło do posmarowania formy
- 300 g Dżemu Jabłkowego Herbapol
- 200 g mieszanki bakalii
- 50 ml syropu klonowego
Przygotowanie
- Ryż ugotować przez 15 minut w mleku kokosowym z dodatkiem laski cynamonu i szczyptą cukru. Gdy ryż będzie al dente, odstawić na bok, aby ostygł, ale nie odlewać płynu - ryż wchłonie resztę płynu, dzięki czemu będzie się lepiej zapiekał.
- Naczynie żaroodporne posmarować zimnym masłem, następnie nałożyć warstwę przestudzonego ugotowanego ryżu. Na ryż nałożyć warstwę dżemu, a następnie ponownie warstwę ryżu i powtórzyć całość jeszcze raz.
- Ryż z dżemem wstawić do piekarnika nagrzanego do 185°C na około 20 minut, a na 5 minut przed końcem zapiekania, wierzch posypać bakaliami.
- Zapiekany ryż można podawać na gorąco polany syropem klonowym lub poczekać aż wystygnie i pokroić na równe kawałki.
Autorem przepisu, przygotowanego w ramach cyklu dla Dzień Dobry TVN, jest Sebastian Olma.