Wróć do listy Popularne||Na słodko

Zapiekany ryż z dżemem jabłkowym, bakaliami, cynamonem i syropem klonowym

Przepis Zapiekany ryż z dżemem jabłkowym, bakaliami, cynamonem i syropem klonowym
Łatwe
Czas przygotowania 60 min
Drukuj Drukuj

Składniki 

  • 500 g ryżu
  • litr mleka kokosowego
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • zimne masło do posmarowania formy
  • 300 g Dżemu Jabłkowego Herbapol
  • 200 g mieszanki bakalii
  • 50 ml syropu klonowego

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować przez 15 minut w mleku kokosowym z dodatkiem laski cynamonu i szczyptą cukru. Gdy ryż będzie al dente, odstawić na bok, aby ostygł, ale nie odlewać płynu - ryż wchłonie resztę płynu, dzięki czemu będzie się lepiej zapiekał.
  2. Naczynie żaroodporne posmarować zimnym masłem, następnie nałożyć warstwę przestudzonego ugotowanego ryżu. Na ryż nałożyć warstwę dżemu, a następnie ponownie warstwę ryżu i powtórzyć całość jeszcze raz.
  3. Ryż z dżemem wstawić do piekarnika nagrzanego do 185°C na około 20 minut, a na 5 minut przed końcem zapiekania, wierzch posypać bakaliami.
  4. Zapiekany ryż można podawać na gorąco polany syropem klonowym lub poczekać aż wystygnie i pokroić na równe kawałki.


Autorem przepisu, przygotowanego w ramach cyklu dla Dzień Dobry TVN, jest Sebastian Olma. 

W przepisie użyto:

Dżem Jabłkowy użyto w przepisie serwisu Herbpol

Dżem Jabłkowy

Sprawdź