30 min
Drukuj
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 3 jajka
- 25 g roztopionego masła
- 200 ml mleka 3,2%
- olej do smażenia
- 100 g Dżemu Jabłkowego Herbapol
- 200 ml lodów waniliowych
- 50 ml syropu klonowego
- 20 g cukru pudru
Przygotowanie
- Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać suche składniki, następnie dodać jajka, masło, mleko. Wyrobić ciasto do jednolitej konsystencji, smażyć na patelni małe naleśniki z każdej strony z odrobiną oleju oraz masła.
- Po usmażeniu przełożyć pięć naleśników dżemem i ułożyć jeden na drugim, dodać na wierzch lody waniliowe. Polać syropem klonowym i posypać cukrem pudrem.
- Naleśniki można udekorować liśćmi mięty.
Autorem przepisu, przygotowanego w ramach cyklu dla Dzień Dobry TVN, jest Sebastian Olma.