Wróć do listy Popularne||Na słodko

Torcik naleśnikowy z dżemem jabłkowym, lodami waniliowymi i syropem klonowym

Przepis Torcik naleśnikowy z dżemem jabłkowym, lodami waniliowymi i syropem klonowym
Łatwe
Czas przygotowania 30 min
Drukuj Drukuj

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jajka
  • 25 g roztopionego masła
  • 200 ml mleka 3,2%
  • olej do smażenia
  • 100 g Dżemu Jabłkowego Herbapol
  • 200 ml lodów waniliowych
  • 50 ml syropu klonowego
  • 20 g cukru pudru

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać suche składniki, następnie dodać jajka, masło, mleko. Wyrobić ciasto do jednolitej konsystencji, smażyć na patelni małe naleśniki z każdej strony z odrobiną oleju oraz masła.
  2. Po usmażeniu przełożyć pięć naleśników dżemem i ułożyć jeden na drugim, dodać na wierzch lody waniliowe. Polać syropem klonowym i posypać cukrem pudrem.
  3. Naleśniki można udekorować liśćmi mięty.


Autorem przepisu, przygotowanego w ramach cyklu dla Dzień Dobry TVN, jest Sebastian Olma. 

W przepisie użyto:

Dżem Jabłkowy użyto w przepisie serwisu Herbpol

Dżem Jabłkowy

Sprawdź