45 min
Drukuj
Składniki
- masło i drobny cukier do foremek
- pół szklanki Dżemu Truskawkowego Herbapol zmieszanego z wodą - całość około
250 ml
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka wody
- 3 białka
- 3 łyżki cukru
- 4-5 ramekinów
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Ramekiny wysmarować rozpuszczonym masłem, dokładnie wysypać cukrem, wstawić do lodówki.
- Do skrobi ziemniaczanej dodać łyżeczkę wody, wymieszać. Dżem z wodą przełożyć do garnuszka i delikatnie podgrzewać na palniku, dodać wodę ze skrobią ziemniaczaną i zagotować. Masę dokładnie ostudzić (można w lodówce). Kiedy będzie chłodna, ubić białka z jajek, w połowie ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce. Uważajmy, żeby białek nie przebić, gdyż suflet nam nie wyjdzie. Białka ubijamy do momentu, kiedy na wyciągniętej ubijacze będą się formować miękkie czubki lekko opadającej piany.
- Truskawkową bazę przekładamy do miski, dodajemy 2-3 łyżki piany i delikatnie mieszamy, następnie porcjami dodajemy białka, mieszając delikatnie, od spodu miski. Foremki na suflet wypełniamy po sam brzeg, ścinając nożem nadmiar, tak aby suflet miał ładny kształt (płaski z góry), kiedy będzie już gotowy. Trzymając foremkę z masą, delikatnie przeciągamy kciukiem po całej foremce, tworząc brzeg, który pomoże sufletowi urosnąć.
- Pieczemy 12-14 minut w 180 stopniach, góra-dół.
Autorem przepisu, przygotowanego w ramach cyklu dla Dzień Dobry TVN, jest Grzegorz Zawierucha.