60 min
Drukuj
Składniki na kruche ciasto
- 0,5 kg mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 25 g ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki soli
Dodatki do ciasta
- 250 g Dżemu Wiśniowego Herbapol
- 300 g koziego sera w roladzie
- 5 świeżych fig
- 25 g orzeszków pinii
- 50 g roszponki
- 10 ml sosu balsamicznego
Przygotowanie
- Mąkę przecedzić przez sitko, dodać posiekane masło, cukier, sól, sodę i zioła prowansalskie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać jajka i zagnieść. Po zagnieceniu ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, gdy będzie luźne - dodać jeszcze mąkę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Po wyjęciu rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadrat i ułożyć na blachę, nakłuć widelcem, aby ciasto nie rosło. Wstawić do piekarnika na 15 minut do temp. 175 stopni. Po wyjęciu ciasto powinno być chrupkie.
- Na upieczone ciasto nałożyć dżem, plaster koziego sera, cienko pocięte figi, posypać brązowym cukrem i liśćmi tymianku. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 12 minut.
- Po wyjęciu posypać zapieczone „ciastka” prażonymi orzeszkami pinii, położyć na talerzu, posypując liśćmi świeżej roszponki i polać sosem balsamicznym.
Autorem przepisu, przygotowanego w ramach cyklu dla Dzień Dobry TVN, jest Sebastian Olma.