Wróć do listy Popularne||Na słono

Wytrawne kruche ciasto z dżemem wiśniowym, pieczonym kozim serem, figami i orzeszkami pinii

Przepis Wytrawne  kruche ciasto z dżemem wiśniowym, pieczonym kozim serem, figami i orzeszkami pinii
Średnie
Czas przygotowania 60 min
Drukuj Drukuj

Składniki na kruche ciasto

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 25 g ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki soli

Dodatki do ciasta

  • 250 g Dżemu Wiśniowego Herbapol
  • 300 g koziego sera w roladzie
  • 5 świeżych fig
  • 25 g orzeszków pinii
  • 50 g roszponki
  • 10 ml sosu balsamicznego

Przygotowanie

  1. Mąkę przecedzić przez sitko, dodać posiekane masło, cukier, sól, sodę i zioła prowansalskie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać jajka i zagnieść. Po zagnieceniu ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, gdy będzie luźne - dodać jeszcze mąkę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Po wyjęciu rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadrat i ułożyć na blachę, nakłuć widelcem, aby ciasto nie rosło. Wstawić do piekarnika na 15 minut do temp. 175 stopni. Po wyjęciu ciasto powinno być chrupkie.
  3. Na upieczone ciasto nałożyć dżem, plaster koziego sera, cienko pocięte figi, posypać brązowym cukrem i liśćmi tymianku. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 12 minut.
  4. Po wyjęciu posypać zapieczone „ciastka” prażonymi orzeszkami pinii, położyć na talerzu, posypując liśćmi świeżej roszponki i polać sosem balsamicznym.


Autorem przepisu, przygotowanego w ramach cyklu dla Dzień Dobry TVN, jest Sebastian Olma. 

W przepisie użyto:

Dżem Wiśniowy użyto w przepisie serwisu Herbpol

Dżem Wiśniowy

Sprawdź