Wróć do listy
Bożonarodzeniowe
12h 30 min
Drukuj
Składniki na 4 porcje
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka ziaren pszenicy
- 1 słoik Konfitury z Wiśni extra Herbapol
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki mieszanki bakalii, np.: orzechów włoskich, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczy czy cytryny
- 1 pomarańcza
Przygotowanie
- Mak namocz przez noc.
- Pszenicę wypłucz, zalej wodą i też odstaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości, ale uważaj, żeby jej nie rozgotować.
- Mak odsącz z wody i zmiel, a następnie wymieszaj z Konfiturą z Wiśni extra Herbapol, miodem, bakaliami oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
- Całość wymieszaj z wcześniej ugotowanymi ziarnami pszenicy.
W przepisie użyto: