Przygotowujemy marynatę: ucieramy w moździerzu ziarna kolendry i pieprzu, dodajemy czosnek, powidła śliwkowe Herbapol, skórkę i sok z limonki, oliwę z oliwek.
Łososia dzielimy na części.
Nacinamy delikatnie kawałki ryby od strony skóry, nie przecinając jej do mięsa.
Nacieramy łososia marynatą.
Rybę grillujemy na patelni grillowej skórą do góry kilka minut, po czym przekładamy i dopiekamy rybę od strony skóry. Nie dopiekamy jej do końca, ponieważ ryba dojdzie jeszcze po zdjęciu z kuchenki na ciepłej patelni.
Sos: do rondelka przekładamy powidła, dodajemy czosnek i szalotkę posiekaną w drobna kostkę, chwilę smażymy i zalewamy winem. Całość chwilę gotujemy. Dodajemy śmietanę, skórkę z cytryny, masło, doprawiamy solą i pieprzem. Sos dusimy kilka chwil aż zgęstnieje.