Wróć do listy Na słono

Smoky burger

Przepis Smoky burger
Średnie
Czas przygotowania 30 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 2 porcje

  • 2 bułki do burgerów
  • 400g mielonej wołowiny
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 1 mała papryka
  • 1 słoik Powideł śliwkowych Herbapol
  • 1 czerwona cebula
  • 2 niewielkie ogórki kiszone
  • Serek topiony Ementaler
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • Łyżeczka miodu
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Wołowinę dopraw jak lubisz i przygotuj na grillu w formie krążków/steków.
  2. Paprykę przekrój na pół, wydrąż i podpiecz na grillu, tak by skórka sama odeszła od miąższu.
  3. Cebulkę poszatkuj, ogórki pokrój na małe kawałeczki, wymieszaj i dopraw pieprzem.
  4. 2 łyżki powideł wymieszaj z sosem sojowym, papryką wędzoną i miodem.
  5. Bułkę przekrój na pół.
  6. Obie części bułki posmaruj serkiem topionym oraz powidłami.
  7. Na spodzie układaj sałatę, steka wołowego, plastra grillowanej papryki, następnie dodaj sałatkę z ogórków i przykryj wierzchnią częścią bułki.

W przepisie użyto:

Powidła Węgierkowe użyto w przepisie serwisu Herbpol

Powidła Węgierkowe

Sprawdź