Wróć do listy
Na słono
30 min
Drukuj
Składniki na 2 porcje
- 2 bułki do burgerów
- 400g mielonej wołowiny
- 4 liście sałaty lodowej
- 1 mała papryka
- 1 słoik Powideł śliwkowych Herbapol
- 1 czerwona cebula
- 2 niewielkie ogórki kiszone
- Serek topiony Ementaler
- Łyżeczka wędzonej papryki
- Łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- Łyżeczka miodu
- Sól i pieprz
Przygotowanie
- Wołowinę dopraw jak lubisz i przygotuj na grillu w formie krążków/steków.
- Paprykę przekrój na pół, wydrąż i podpiecz na grillu, tak by skórka sama odeszła od miąższu.
- Cebulkę poszatkuj, ogórki pokrój na małe kawałeczki, wymieszaj i dopraw pieprzem.
- 2 łyżki powideł wymieszaj z sosem sojowym, papryką wędzoną i miodem.
- Bułkę przekrój na pół.
- Obie części bułki posmaruj serkiem topionym oraz powidłami.
- Na spodzie układaj sałatę, steka wołowego, plastra grillowanej papryki, następnie dodaj sałatkę z ogórków i przykryj wierzchnią częścią bułki.
W przepisie użyto: