Podręcznik

Akacja

Akacja

Aloes zwyczajny

Aloes zwyczajny

Babka lancetowata

Babka lancetowata

Bażyna czarna

Bażyna czarna

Chaber bławatek

Chaber bławatek

Cytryniec chiński

Cytryniec chiński

Czarnuszka siewna

Czarnuszka siewna

Czarny bez

Czarny bez

Czerwona koniczyna

Czerwona koniczyna

Czystek

Czystek

Dzika róża

Dzika róża

Dziurawiec zwyczajny

Dziurawiec zwyczajny

Fiołek trójbarwny

Fiołek trójbarwny

Głóg

Głóg

Hibiskus

Hibiskus

Jeżówka elektryczna

Jeżówka elektryczna

Kminek zwyczajny

Kminek zwyczajny

Kocanka piaskowa

Kocanka piaskowa

Kolendra siewna

Kolendra siewna

Koper włoski

Koper włoski

Ostryż długi (kurkuma)

Ostryż długi (kurkuma)

Lipa

Lipa

Łopian większy

Łopian większy

Macierzanka piaskowa

Macierzanka piaskowa

Mak lekarski

Mak lekarski

Melisa lekarska

Melisa lekarska

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Morszczyn pęcherzykowaty

Morszczyn pęcherzykowaty

Morwa biała

Morwa biała

Opuncja figowa

Opuncja figowa

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna

Rumianek pospolity

Rumianek pospolity

Skrzyp polny

Skrzyp polny

Stokrotka pospolita

Stokrotka pospolita

Szałwia lekarska

Szałwia lekarska

Wierzba biała

Wierzba biała

Żeń-szeń właściwy

Żeń-szeń właściwy

Ostryż długi (kurkuma)
Powrót do listy

Ostryż długi (kurkuma)

(Curcuma longa)

Ostryż jest gatunkiem runa lasów monsunowych i spotykany nawet do wysokości 900 m n.p.m. Prawdopodobnie pochodzi on z zachodnich Indii, a od pradawnych czasów powszechnie uprawiany jest w Indiach, zachodnim Pakistanie, Chinach, na Półwyspie Malajskim, Cejlonie oraz na Antylach.

Ostryż długi pochodzi z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae) i nazywany jest ostryżem barwierskim, kurkumą indyjską czy szafranem indyjskim.

Kurkuma to potężna bylina o zgrubiałych, krótkich, palczasto rozgałęzionych i intensywnie pomarańczowych kłączach. W warunkach naturalnych osiąga ona nawet 2 metry wysokości. Liście tej rośliny są ciemnozielone, długie i szeroko lancetowate. Kwiaty kurkumy są żółte, grzbieciste o lejkowatej koronie, a owocem jest skórzasta torebka.

Surowcem leczniczym i przyprawowym jest kłącze ostryżu długiego (Rhizoma Curcumae longae).

Kłącza ostryżu starannie wykopuje się z ziemi, następnie czyści i obgotowuje w wodzie dla zminimalizowania żywotności, a na koniec suszy na słońcu. Kłącza i liście są niezwykle bogate w kurkumowy olejek lotny, zawierający związki terpenowe: tumeron o pięknym zapachu piżma oraz zingiberen o podobnym do imbiru, ale jeszcze bardziej ostrym smaku i aromacie. W bulwach ostryżu obecny jest również pomarańczowy, nierozpuszczalny barwnik organiczny kurkumina, który używany jest do farbowania tkanin oraz jako dodatek w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

Surowcem leczniczym jest utarte i podsuszone kłącze kurkumy.

Kłącza ostryżu zawierają dużo skrobi, do 6% tłuszczu i tyle samo soli mineralnych obfitujących w mikroelementy. Surowiec pozyskany z kłączy działa żółciotwórczo, rozkurczowo, bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Dzięki dużej ilości kurkuminy pobudza on wątrobę do zwiększonego wytwarzania żółci, ułatwia jej przepływ, a także przywraca naturalną kurczliwość pęcherzyka żółciowego i zwieracza Oddiego.

Związki czynne ostryżu długiego skutecznie niszczą bakterie i likwidują wywołane przez nie stany zapalne.

Ze względu na swój skład chemiczny ostryż stosuje się w stanach zapalnych dróg żółciowych, kamicy, niewydolności wątroby, zaburzeniach trawienia, przebytych żółtaczkach oraz w rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych. Ostryż długi wchodzi także w skład mieszanek leczniczych, skutecznie obniżających poziom cholesterolu. Surowiec okazał się także skuteczny w leczeniu chorób żołądka, problemach z krzepliwością krwi oraz w zaburzeniach cyklu miesięcznego.

Ostryżowi długiemu przypisuje się zbawienne dla cery właściwości antyoksydacyjne.

Ostryż wykorzystuje się obecnie w kosmetyce naturalnej do pielęgnacji cery dojrzałej i zmęczonej. Maski do twarzy z kurkumy działają antybakteryjnie, łagodzą podrażnienia, rozjaśniają i wyrównują koloryt skóry. Ostryż jest również stosowany w leczeniu objawów trądziku różowatego, łagodzi zaczerwienienia i działa antyseptycznie. Kurkumina zawarta w ostryżu wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, dlatego stosuje się ją w leczeniu głębokich ran i rozległych oparzeń.

Właśnie dzięki właściwościom antybakteryjnym kurkuma stała się tematem badań w kierunku utrzymania prawidłowej higieny jamy ustnej.

Płukanka zawierająca ekstrakt z kłączy ostryżu widocznie redukuje kamień nazębny oraz zmniejszyła stan zapalny dziąseł. Kosmetyki do włosów na bazie jego surowca regulują nadmierne wytwarzanie łoju, a także zwalczają grzyby odpowiedzialne za powstawanie łupieżu.

Kurkuma była i jest bardzo popularną przyprawą w krajach tropikalnych, co jeszcze o niej wiemy?

Kurkuma w postaci sproszkowanej jest obowiązkowym dodatkiem do wielu potraw, a także wchodzi w skład słynnej przyprawy curry. W Indiach wyciągi z ostryżu służą do barwienia niektórych produktów żywnościowych, stąd popularna nazwa surowca szafran indyjski. Wyciąg alkoholowy z kurkumy służy do wyrobu tzw. papierka kurkumowego, dzięki któremu w laboratoriach chemicznych można wykryć obecność kwasu borowego, borany i alkalia. Ciekawym faktem jest to, że struktura chemiczna kurkuminy została zbadana i opisana dopiero na początku XX w. przez polskich badaczy.