Wróć do listy Na słodko

Biszkopt z patelni

Przepis Biszkopt z patelni
Średnie
Czas przygotowania 15 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 2 porcje

  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1 słoik dżemu truskawkowego Herbapol
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1.5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę.
  2. W osobnej misce zmiksuj żółtka z mąką, mlekiem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna mieć konsystencję pół-płynną.
  3. Drewnianą łyżką zmieszaj pianę z masą z żółtek.
  4. Placek smaż na rozgrzanej patelni teflonowej na odrobinie oleju na małym ogniu. Gdy spód będzie rumiany, a wierzch lekko ścięty, omlet delikatnie przełóż na drugą stronę. Możesz to zrobić za pomocą talerzyka. Smaż jeszcze krótką chwilę.
  5. Gotowy biszkopt podawaj z dżemem truskawkowym.

W przepisie użyto:

Dżem Truskawkowy użyto w przepisie serwisu Herbpol

Dżem Truskawkowy

Sprawdź