Wróć do listy Popularne||Na słono

Pieczone kacze udka z sosem śliwkowo-imbirowym

Przepis Pieczone kacze udka z sosem śliwkowo-imbirowym
Trudne
Czas przygotowania 75 min
Drukuj Drukuj

Składniki

  • 6 kaczych udek
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 płaska łyżeczka cząbru
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Składniki na sos

Przygotowanie

  1. Umyć i osuszyć udka. Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, cząbrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wycisnąć sok z pomarańczy i zalać nim udka. Marynować 12 godzin, od czasu do czasu przewracając je w powstałej marynacie. 
  2. Przełożyć udka do rękawa do pieczenia, wlewając do środka połowę marynaty. 
  3. Nagrzać piekarnik do 220 stopni, włożyć udka i piec ok. 15-20 minut, aż poczujemy intensywny zapach mięsa i przypraw. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec do miękkości.
  4. By zrobić sos śliwki wypestkować, pokroić i przełożyć do garnka z grubym dnem. Powoli gotować, a kiedy już się zaczną rozpadać dodać wg uznania łyżkę lub dwie brązowego cukru i dalej smażyć. Gdy będą dobrze skarmelizowane dodać kawałek startego imbiru i 3-4 łyżki sosu sojowego. Gotować jeszcze 2 minuty do połączenia się składników.


Autorem przepisu, przygotowanego w ramach cyklu dla Dzień Dobry TVN, jest Grzegorz Zawierucha. 

W przepisie użyto:

Powidła Węgierkowe użyto w przepisie serwisu Herbpol

Powidła Węgierkowe

Sprawdź