75 min
Drukuj
Składniki
- 6 kaczych udek
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki majeranku
- 1 płaska łyżeczka cząbru
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Składniki na sos
Przygotowanie
- Umyć i osuszyć udka. Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, cząbrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wycisnąć sok z pomarańczy i zalać nim udka. Marynować 12 godzin, od czasu do czasu przewracając je w powstałej marynacie.
- Przełożyć udka do rękawa do pieczenia, wlewając do środka połowę marynaty.
- Nagrzać piekarnik do 220 stopni, włożyć udka i piec ok. 15-20 minut, aż poczujemy intensywny zapach mięsa i przypraw. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec do miękkości.
- By zrobić sos śliwki wypestkować, pokroić i przełożyć do garnka z grubym dnem. Powoli gotować, a kiedy już się zaczną rozpadać dodać wg uznania łyżkę lub dwie brązowego cukru i dalej smażyć. Gdy będą dobrze skarmelizowane dodać kawałek startego imbiru i 3-4 łyżki sosu sojowego. Gotować jeszcze 2 minuty do połączenia się składników.
Autorem przepisu, przygotowanego w ramach cyklu dla Dzień Dobry TVN, jest Grzegorz Zawierucha.