75 min
Drukuj
Składniki
- 180 g brązowej soczewicy
- 3-4 liście laurowe
- 200 g wędzonego tofu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki świeżo pokrojonej natki pietruszki
- 2 łyżki Dżemu Wiśniowego Herbapol
- 1 mały kubek wywaru warzywnego lub białego wina
- sól i pieprz
- 30 g orzechów włoskich
Składniki na ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Składniki na sos
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- 2 łyżki miodu
- 60 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki Dżemu Wiśniowego Herbapol
Przygotowanie ciasta
- Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, jajko, sól. Składniki rozkruszyć palcami i dobrze połączyć ze sobą. Uformować kulę, owinąć folią i odstawić do lodówki na około 30 minut.
Przygotowanie sosu
- Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i smażyć chwilę szalotkę. Dodać wino i poczekać, aż płyn się zredukuje. Dolać ocet, miód i dżem. Gotować na wolnym ogniu około 3-4 minuty.
Przygotowanie farszu
- Ugotować soczewicę według przepisu na opakowaniu. Dobrze odsączyć z wody. Do miksera wrzucić składniki pasztetu za wyjątkiem orzechów i dżemu. Nie blendować zbyt mocno, aby nie otrzymać puree. Dodać orzechy, chwilę miksować. Dodać dżem i delikatnie przemieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- W prostokątnej małej formie rozłożyć papier do pieczenia. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, włożyć do formy. Na środku wyłożyć farsz i zawinąć z każdej strony w kształt łódki, zostawiając otwartą górę. Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru farszu. Wyjąć z formy, odsłonić brzegi. Ponownie piec 5 minut, aby uzyskać złoty kolor ciasta. Serwować z sosem wiśniowym.
Autorem przepisu, przygotowanego w ramach cyklu dla Dzień Dobry TVN, jest Grzegorz Zawierucha.