Wróć do listy Popularne||Na słono

Wegetariański pasztet w cieście z sosem wiśniowym

Przepis Wegetariański pasztet w cieście z sosem wiśniowym
Średnie
Czas przygotowania 75 min
Drukuj Drukuj

Składniki

  • 180 g brązowej soczewicy
  • 3-4 liście laurowe
  • 200 g wędzonego tofu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki świeżo pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki Dżemu Wiśniowego Herbapol
  • 1 mały kubek wywaru warzywnego lub białego wina
  • sól i pieprz
  • 30 g orzechów włoskich

Składniki na ciasto kruche

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na sos

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki miodu
  • 60 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki Dżemu Wiśniowego Herbapol

Przygotowanie ciasta

  1. Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, jajko, sól. Składniki rozkruszyć palcami i dobrze połączyć ze sobą. Uformować kulę, owinąć folią i odstawić do lodówki na około 30 minut.

Przygotowanie sosu

  1. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i smażyć chwilę szalotkę. Dodać wino i poczekać, aż płyn się zredukuje. Dolać ocet, miód i dżem. Gotować na wolnym ogniu około 3-4 minuty.

Przygotowanie farszu

  1. Ugotować soczewicę według przepisu na opakowaniu. Dobrze odsączyć z wody. Do miksera wrzucić składniki pasztetu za wyjątkiem orzechów i dżemu. Nie blendować zbyt mocno, aby nie otrzymać puree. Dodać orzechy, chwilę miksować. Dodać dżem i delikatnie przemieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  2. W prostokątnej małej formie rozłożyć papier do pieczenia. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, włożyć do formy. Na środku wyłożyć farsz i zawinąć z każdej strony w kształt łódki, zostawiając otwartą górę. Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru farszu. Wyjąć z formy, odsłonić brzegi. Ponownie piec 5 minut, aby uzyskać złoty kolor ciasta. Serwować z sosem wiśniowym. 


Autorem przepisu, przygotowanego w ramach cyklu dla Dzień Dobry TVN, jest Grzegorz Zawierucha. 

W przepisie użyto:

Dżem Wiśniowy użyto w przepisie serwisu Herbpol

Dżem Wiśniowy

Sprawdź