Wróć do listy Na słodko

Pudding chlebowy

Przepis Pudding chlebowy
Średnie
Czas przygotowania 50 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 6 porcji

  • 250g czerstwego pieczywa
  • 1 słoik Konfitury Malinowej Herbapol
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100ml mleka
  • 200ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • masło

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 180oC, a naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
  2. Pieczywo pokrój w kromki, każdą posmaruj masłem i konfiturą malinową. Układaj jedną na drugą, jak przewrócone domino w naczyniu żaroodpornym.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko mleko i śmietanę.
  4. Stopniowo zalewaj pieczywo i odstaw na 10 min by nasiąkło.
  5. Wierzch posyp brązowym cukrem i cynamonem.
  6. Piecz przez około 30-45 minut w temperaturze 170oC.

W przepisie użyto:

Konfitura z Malin ekstra użyto w przepisie serwisu Herbpol

Konfitura z Malin ekstra

Sprawdź