Podręcznik

Akacja

Akacja

Aloes zwyczajny

Aloes zwyczajny

Babka lancetowata

Babka lancetowata

Bażyna czarna

Bażyna czarna

Chaber bławatek

Chaber bławatek

Cytryniec chiński

Cytryniec chiński

Czarnuszka siewna

Czarnuszka siewna

Czarny bez

Czarny bez

Czerwona koniczyna

Czerwona koniczyna

Czystek

Czystek

Dzika róża

Dzika róża

Dziurawiec zwyczajny

Dziurawiec zwyczajny

Fiołek trójbarwny

Fiołek trójbarwny

Głóg

Głóg

Hibiskus

Hibiskus

Jeżówka elektryczna

Jeżówka elektryczna

Kminek zwyczajny

Kminek zwyczajny

Kocanka piaskowa

Kocanka piaskowa

Kolendra siewna

Kolendra siewna

Koper włoski

Koper włoski

Ostryż długi (kurkuma)

Ostryż długi (kurkuma)

Lipa

Lipa

Łopian większy

Łopian większy

Macierzanka piaskowa

Macierzanka piaskowa

Mak lekarski

Mak lekarski

Melisa lekarska

Melisa lekarska

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Morszczyn pęcherzykowaty

Morszczyn pęcherzykowaty

Morwa biała

Morwa biała

Opuncja figowa

Opuncja figowa

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna

Rumianek pospolity

Rumianek pospolity

Skrzyp polny

Skrzyp polny

Stokrotka pospolita

Stokrotka pospolita

Szałwia lekarska

Szałwia lekarska

Wierzba biała

Wierzba biała

Żeń-szeń właściwy

Żeń-szeń właściwy

Mięta pieprzowa
Powrót do listy

Mięta pieprzowa

(Mentha piperita L.)

Mięta pieprzowa jest byliną z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae).

Mięta pieprzowa, zwana także miętą lekarską, jest rośliną znaną od wieków o niezupełnie ustalonym pochodzeniu. Powstała przez samorzutne skrzyżowanie dwóch gatunków mięt: mięty nadwodnej z miętą zieloną, dlatego nie występuje w stanie dzikim.  Jest więc mieszańcem gatunkowym, który nie wytwarza kiełkujących nasion. Była bardzo rozpowszechniona i uprawiana w Europie i Ameryce Północnej, aktualnie uprawia się ją na całym świecie.

Mięta to jedno z najpopularniejszych ziół w Polsce

Pod nazwą mięta istnieje wiele gatunków tej rośliny. Możemy spotkać się z miętą polną, zieloną czy wodną, jednak najczęściej mamy do czynienia z miętą pieprzową ze względu na jej dobroczynne działanie na nasze zdrowie. Można ją odróżnić od innych gatunków po smaku, ma bowiem smak chłodzący, a dziko rosnące - palący.

Jak wygląda mięta pieprzowa?

Mięta pieprzowa jest rośliną wieloletnią, która pobudza nasze zmysły silnym i przyjemnym miętowym zapachem. Posiada ona silnie ukorzenione, podziemne kłącze, z którego wyrastają wysokie, gęsto ulistnione łodygi o ciemnopurpurowym kolorze. Liście mięty mają charakterystyczny, jajowato-podłużny kształt i nierówno ostro pikowane brzegi. Kwitnie od czerwca do lipca, a jej kwiaty o delikatnym różowofioletowym kolorze są drobne i zebrane na szczytach łodyg w gęste poziome kłosy.

Najbardziej wartościowym surowcem mięty pieprzowej są jej liście

Liście mięty zebrane w odpowiednim czasie, prawidłowo wysuszone i przygotowane powinny zachować zieloną barwę. Zawierają  ponad 1,5% olejku, którego głównym składnikiem jest mentol, nadający olejkowi charakterystyczny smak i zapach oraz  wywołujący uczucie chłodu. Oprócz olejku eterycznego liście mięty pieprzowej zawierają garbniki, gorycze, flawonoidy, a także witaminy i sole mineralne.  

Poczuj miętę do zdrowia!

Napar z mięty to ulubiona herbatka Polaków, która wspiera ich zdrowie i dobre samopoczucie. Mięta wykazuje zbawienny wpływ na układ pokarmowy.  Przede wszystkim działa  rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu ułatwia odejście gazów i usuwa wzdęcia, a także wspomaga ruchy perystaltyczne jelit.  Liście mięty  wykazują także działanie żółciopędne, moczopędne, pobudzają czynności wydzielnicze żołądka i wątroby oraz stymulują trawienie. Natomiast olejek miętowy stosowany jest w nieżytach górnych dróg oddechowych i stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej, a także do inhalacji.

Liście mięty mają działanie uspokajające

Napar z mięty  działa także uspokajająco i odprężająco. Wypicie gorącego naparu przed snem ukoi nerwy, zrelaksuje i pomoże zasnąć. Nie bez powodu kolor zielony kojarzony jest ze spokojem, co pokrywa się w 100% z działaniem zielonych liści mięty pieprzowej, która pomaga w odprężeniu naszego organizmu.

Czy wiesz, co na kartach historii pisano o mięcie?

Walfrid Strabo, opat klasztoru w Szwajcarii, przed tysiącem lat tak pisał o mięcie: „Kto by mógł wyliczyć wszystkie moce, gatunki i nazwy mięt, równie dobrze mógłby powiedzieć, ile ryb pływa w Morzu Czerwonym albo ile iskier wyrzuca Etna”.  Trzeba więc przyznać, że mało jest ziół o tak wszechstronnym zastosowaniu jak mięta! Dzieje mięty sięgają starożytnego Egiptu – ziele znajdowano w starożytnych grobowcach. Rzymski kucharz Apicius ponoć pisał o mięcie  na niemal każdej stronie swojej książki kucharskiej. Obecnie mięta nic nie straciła na znaczeniu i jest nadal jednym z najbardziej popularnych ziół na świecie!