Wróć do listy Na słono

Pasztet z wiśniami

Przepis Pasztet z wiśniami
Trudne
Czas przygotowania 60 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 10 porcji

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1 słoik Konfitury wiśniowej Herbapol
  • 5 cebul
  • 330 ml słodkiej śmietany 30%
  • 4 jajka
  • 150 g bułki tartej
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia
  • mleko do namoczenia wątróbki ok. 1/2 litra

Przygotowanie

  1. Wątróbkę umyj i mocz przez ok 1-2 godziny w mleku.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu do zezłocenia – nie przypalając.
  3. Wątróbkę odsącz z mleka, przelej zimna wodą i usmaż na patelni na oleju, następnie zmiel na gładką masę.
  4. Do wątróbki dodaj jajka, bułkę tartą, konfiturę, śmietanę, cebulę, miód i przyprawy.
  5. Masę przełóż do keksówki.
  6. Piecz w temperaturze 170oC przez 40-45 minut.

W przepisie użyto:

Konfitura z Wiśni ekstra użyto w przepisie serwisu Herbpol

Konfitura z Wiśni ekstra

Sprawdź