Wróć do listy
Na słono
60 min
Drukuj
Składniki na 10 porcji
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 1 słoik Konfitury wiśniowej Herbapol
- 5 cebul
- 330 ml słodkiej śmietany 30%
- 4 jajka
- 150 g bułki tartej
- 2 łyżki miodu płynnego
- sól, pieprz, majeranek
- olej do smażenia
- mleko do namoczenia wątróbki ok. 1/2 litra
Przygotowanie
- Wątróbkę umyj i mocz przez ok 1-2 godziny w mleku.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu do zezłocenia – nie przypalając.
- Wątróbkę odsącz z mleka, przelej zimna wodą i usmaż na patelni na oleju, następnie zmiel na gładką masę.
- Do wątróbki dodaj jajka, bułkę tartą, konfiturę, śmietanę, cebulę, miód i przyprawy.
- Masę przełóż do keksówki.
- Piecz w temperaturze 170oC przez 40-45 minut.
W przepisie użyto: