35 min
Drukuj
Składniki na ciasto
- 250 ml mleka 3,2%
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g białego cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 750 g mąki pszennej
Składniki na nadzienie
Przygotowanie
- Wymieszać ciepłe mleko z drożdżami, następnie dodać jajka, cukier i mąkę. Wyrobić ciasto do jednolitej i gładkiej konsystencji i na koniec dodać rozpuszczone masło. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić na mniejsze kawałki.
- Na ciasto nałożyć powidła śliwkowe i zawinąć drożdżówki. Polać miodem i posypać orzechami. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut - czas pieczenia zależy od wielkości drożdżówek.
Autorem przepisu, przygotowanego w ramach cyklu dla Dzień Dobry TVN, jest Sebastian Olma.