Wróć do listy Popularne||Na słodko

Drożdżówki z powidłami śliwkowymi, miodem i prażonymi orzeszkami

Przepis Drożdżówki z powidłami śliwkowymi, miodem i prażonymi orzeszkami
Łatwe
Czas przygotowania 35 min
Drukuj Drukuj

Składniki na ciasto

  • 250 ml mleka 3,2%
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g białego cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 750 g mąki pszennej

Składniki na nadzienie

Przygotowanie

  1. Wymieszać ciepłe mleko z drożdżami, następnie dodać jajka, cukier i mąkę. Wyrobić ciasto do jednolitej i gładkiej konsystencji i na koniec dodać rozpuszczone masło. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Na ciasto nałożyć powidła śliwkowe i zawinąć drożdżówki. Polać miodem i posypać orzechami. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut - czas pieczenia zależy od wielkości drożdżówek.


Autorem przepisu, przygotowanego w ramach cyklu dla Dzień Dobry TVN, jest Sebastian Olma. 

W przepisie użyto:

Powidła Węgierkowe użyto w przepisie serwisu Herbpol

Powidła Węgierkowe

Sprawdź