Wróć do listy Na słodko

Królewska beza

Przepis Królewska beza
Trudne
Czas przygotowania 2h 30 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 6 porcji

  • Białka jaj 215g
  • Cukier 400g
  • Mascarpone 300g
  • Maliny 200g
  • Cukier puder 100g
  • Herbata Malinowa 8 torebek
  • Śmietana 36% 150ml
  • Woda 400ml
  • Żelatyna 8g

Przygotowanie

  1. Białka jaj i cukier zmiksuj na jednolitą gładką i sztywną masę, aż cukier się rozpuści. Wyłóż białka na blachę wyłożoną pergaminem (2 placki z bezy) i piecz 20 minut w 145 stopniach następnie ok. 30 do 50 minut w 90 stopniach, aż beza w środku będzie klejąca (można próbować urywając kawałek).
  2. Bezę ostudź. Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj torebki z herbatką. Parzymy przez 10 minut dodając łyżkę cukru, ostudź do 45 stopni, następnie wyjmij torebki z herbatką, a w płynie rozpuść żelatynę. Całość wlej do naczynia wyłożonego folią spożywczą i studź do zastygnięcia. Następnie pokrój w kostkę.
  3. Śmietanę ubij, połącz z mascarpone, cukrem pudrem, malinami i połową galaretki.
    Na bezę nałóż masę, na jej wierzch wysyp resztę galaretki i przykryj drugą bezą. Całość możesz udekorować np. cukrem pudrem.

W przepisie użyto:

Malina użyto w przepisie serwisu Herbpol

Malina

Sprawdź