Hibiskus
(Hibiscus sabdariffa L.)
Hibiskus, nazywany również kwiatem malwy sudańskiej, a mówiąc jeszcze ściślej ketmia szczawiowa, bo znana nam nazwa została przez nas spolszczona, należy do rodziny ślazowatych (Malvaceae). To gatunek naturalnie rozpowszechniony w centralnej i zachodniej Afryce oraz południowo-wschodniej Azji. Możemy go również spotkać w tropikalnych i subtropikalnych regionach, np. w Ameryce Środkowej, Brazylii, Australii, na Hawajach, Florydzie czy Filipinach.
Hibiskus to jednoroczny krzew osiągający około 2,5 metra wysokości!
Hibiskus obecnie uprawia się w strefie klimatu tropikalnego, głównie w Sudanie i Egipcie, ale również w Meksyku, Chinach i Tajlandii, skąd jest importowany między innymi do krajów europejskich. Liście tej rośliny mają rozmaite kształty od prostych kolistych po lancetowate z ząbkowanym zakończeniem brzegów liścia. Hibiskus posiada cudowne duże kwiaty z pięcioma płatkami, które przypominają kształtem pucharki. Ich zapach jest dość słaby, ale posiadają niesamowitą barwę od różu poprzez czerwień do żółtego.
W Polsce krzew hibiskusa uprawia się w przydomowych ogródkach, jednak roślina ta nie tylko pięknie wygląda, ale jest przede wszystkim bardzo cenna dla naszego organizmu.
Napar z kwiatów hibiskusa ma specyficzny, kwaskowy i orzeźwiający smak. Między innymi ze względu na barwę, jaką daje po zaparzeniu oraz smak, hibiskus jest podstawowym składnikiem wielu herbatek owocowych. Główną grupę związków aktywnych kwiatów stanowią kwasy organiczne, flawonoidy i antocyjany, ale zawiera on też śluzy, pektyny i cukry oraz witaminę C. Bogaty skład chemiczny kielichów kwiatowych warunkuje ich wielokierunkowe działanie.
Herbata z hibiskusa świetnie sprawdza się jako środek wzmacniający odporność organizmu
W medycynie ludowej hibiskus wykorzystywany był od dawna przede wszystkim jako środek wspomagający oczyszczanie organizmu z toksyn i pobudzający przemianę materii. Wykazuje także działanie delikatnie przeczyszczające i moczopędne, przyczyniając się do usuwania nagromadzonej w organizmie wody. Napar z kwiatów hibiskusa działa także ochronnie na komórki wątroby. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wpływa też korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest też cennym surowcem obniżającym poziom cholesterolu, wzmacniającym serce i pracę układu krążenia.
Nie sposób nie wspomnieć o pozytywnym wpływie hibiskusa na naszą skórę
Znaczna ilość przeciwutleniaczy zawartych w hibiskusie korzystnie wpływa na opóźnienie procesów starzenia skóry, zwiększając elastyczność i ujędrniając skórę. Wyciągi z kwiatu hibiskusa wchodzą w skład wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry, a także służą do produkcji szamponów czy odżywek do włosów.
Wysuszony kielich hibiskusa po namoczeniu dwukrotnie zwiększa swoją objętość!
Przyjemny i kwaskowaty smak suszonego surowca hibiskusa jest idealny do przyrządzania orzeźwiających napojów zwanych karkade, choć nazwy tej używa się głównie w Egipcie. Ciekawą sprawą jest to, że karkade możemy przyrządzić w formie ciepłej, zalewając gorącą wodą, oraz zimnej, zalewając wodą zimną i pozostawiając na 1-3 dni – można do niego dodać miodu i cytryny, by był jeszcze smaczniejszy.
Napar z hibiskusa przygotowywano już w starożytnym Egipcie, dlatego nie bez powodu jest on nazywany czerwonym złotem faraonów.