110 min
Drukuj
Składniki na 6 porcji
- 1,5 kg surowej szynki ze skórą
- 3 czubate łyżki soli
- 1l wody
- 3 listki laurowe
- ziele angielskie
- 6 goździków
- 6 gwiazdek anyżu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 szklanki czerwonego wina
- pół słodkiego
- sól
Składniki na sos
- 2 łyżki Dżemu Wiśnia Nadwiślanka Herbapol
- 2 łyżki Konfitury Malinowej Herbapol
- 1/2 szklanki mrożonej lub świeżej żurawiny
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka skórki z limonki i pomarańczy
Przygotowanie
- Do miski wsyp 2 łyżki soli i zalej je litrem zimnej wody. Do solanki włóż szynkę. Dodaj listki laurowe i wstaw do lodówki na dobę, a najlepiej dwie.
- Zamarynowaną szynkę osusz. Skórę natnij. Mięso natrzyj pieprzem. W nacięcia włóż goździki i anyż. Szynkę przełóż do brytfanki i zalej czerwonym winem max do 1/4 wysokości naczynia. Dodaj kmin rzymski.
- Szynkę piecz przez 10 minut w temperaturze 240 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz mięso przez 2-3 godziny.
- By zrobić sos na patelni podgrzej żurawinę i dosyp cukier. Gdy się żurawina zmieknie do owoców dodaj starty imbir, papryczkę chili, skórkę z limonki i pomarańczy. Całość zalej szklanką wody.
Szynkę możesz podawać na ciepło lub zimno z konfiturą owocową. Smacznego!