Wróć do listy Na słodko||Muśnij sobie z Darią Ładochą

Wytrawna tarta serowa z musem Herbapol Wiśnie

Przepis Wytrawna tarta serowa z musem Herbapol Wiśnie
Średnie
Czas przygotowania 60 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 4 porcje:

Ciasto

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki pestek słonecznika

 

Nadzienie:

  • 500ml śmietanki 36%
  • 5 jajek
  • 200 g tartego sera grana padano
  • 125 g sera brie, pokrojonego w plastry
  • 100 g gorgonzoli pokrojonej w kostkę
  • 100 g orzechów włoskich, pokrojonych
  • 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego
  • 1 por (biała część) pokrojony w plasterki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Pieprz do smaku
  • 1 mus Herbapol Wiśnie

 

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni w trybie włączonych grzałek góra-dół.
  2. Składniki na ciasto umieść w dużej misce i zagnieć na jednolitą masę. Zwróć uwagę aby czas zagniatania ciasta nie był krótszy niż około 10 minut.
  3. Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy 25 cm
  4. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij ciasto i poczekaj aż całkowicie wystygnie. Nie wyłączaj piekarnika.
  5. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pora aż nabierze słodyczy i złotego koloru.
  6. W osobnym naczyniu połącz mikserem śmietanę, ser grana padano, jajka, pieprz i tymianek.
  7. Do wystygniętego ciasta przełóż najpierw powstałą masę śmietanową, a następnie odsączonego pora, ser brie i gorgonzolę.
  8. Całość posyp orzechami i wstaw do pieca na 30 minut.
  9. Przed podaniem udekoruj tartę musem Herbapolu Wiśnie

 

Smacznego!

 

W przepisie użyto:

Mus Wiśnie użyto w przepisie serwisu Herbpol

Mus Wiśnie

Sprawdź