Wróć do listy
Na słodko||Muśnij sobie z Darią Ładochą
60 min
Drukuj
Składniki na 4 porcje:
Ciasto
- 300g mąki
- 200g masła
- 2 żółtka
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki pestek słonecznika
Nadzienie:
- 500ml śmietanki 36%
- 5 jajek
- 200 g tartego sera grana padano
- 125 g sera brie, pokrojonego w plastry
- 100 g gorgonzoli pokrojonej w kostkę
- 100 g orzechów włoskich, pokrojonych
- 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego
- 1 por (biała część) pokrojony w plasterki
- 1 łyżka masła klarowanego
- Pieprz do smaku
- 1 mus Herbapol Wiśnie
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni w trybie włączonych grzałek góra-dół.
- Składniki na ciasto umieść w dużej misce i zagnieć na jednolitą masę. Zwróć uwagę aby czas zagniatania ciasta nie był krótszy niż około 10 minut.
- Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy 25 cm
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij ciasto i poczekaj aż całkowicie wystygnie. Nie wyłączaj piekarnika.
- Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pora aż nabierze słodyczy i złotego koloru.
- W osobnym naczyniu połącz mikserem śmietanę, ser grana padano, jajka, pieprz i tymianek.
- Do wystygniętego ciasta przełóż najpierw powstałą masę śmietanową, a następnie odsączonego pora, ser brie i gorgonzolę.
- Całość posyp orzechami i wstaw do pieca na 30 minut.
- Przed podaniem udekoruj tartę musem Herbapolu Wiśnie
Smacznego!
W przepisie użyto: