Dowiedz się więcej o BIO produktach!
Produkty BIO, oznaczone unijnym logo rolnictwa ekologicznego, tzw. Euroliściem, mają zdecydowaną przewagę nad produktami konwencjonalnymi. Na czym ona polega i z czego wynika?
Produkty BIO są coraz powszechniej dostępne w sklepach, co przekłada się także na zainteresowanie konsumentów innymi, lepszymi alternatywami dla dobrze znanych im artykułów. Warto jednak być świadomym swoich decyzji żywieniowych i dowiedzieć się, co tak naprawdę kryje się pod hasłem „BIO” i dlaczego takie produkty są lepsze.
BIO produkty – definicja
Produkty BIO zostały przygotowane „bez chemii” i dlatego są lepsze dla zdrowia. Aby żywność uzyskała status organicznej, musi spełniać określone wymogi: nie może mieć styczności z pestycydami, a w przypadku zwierząt – z antybiotykami. Rolnicy, ogrodnicy oraz hodowcy zajmujący się produkcją żywności BIO co roku są poddawani kontrolom, dzięki czemu konsumenci mogą mieć pewność, że produkty, które spożywają naprawdę są BIO i nie dochodzi do żadnych nadużyć.
Rozpoznanie czy produkt faktycznie jest ekologiczny nie jest rzeczą trudną. Produkty BIO oznaczane są Euroliściem, czyli znakiem ekologicznym, przyznawanym przez jednostki certyfikujące dla produktów ekologicznych w Unii Europejskiej. Producenci mają obowiązek umieszczać go na wszystkich paczkowanych produktach ekologicznych, które zostały wyprodukowane w jednym z państw członkowskich. Oznaczenie to dotyczy jednak tylko produktów importowanych i eksportowanych w obrębie krajów członkowskich.
Zalety produktów BIO
Podstawową zaletą spożywania produktów BIO jest to, że faktycznie wiadomo w jaki sposób były hodowane lub produkowane składniki, jakie się w niej znajdują. Ekologiczne jedzenie zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii, bo żywność organiczna nie ma z nimi styczności z pestycydami. Osoby, które szukają ekologicznych dżemów, herbatek oraz syropów powinny przyjrzeć się bliżej serii Herbapol BIO. BIO produkty z tej linii są nie tylko przygotowane z organicznych owoców, ale mają również wyjątkowo owocowy smak.
Badania potwierdziły także, że jajka „0” (czyli ekologiczne, z chowu ekologicznego) mają znacznie więcej substancji odżywczych i są zdrowsze. Tak samo wygląda to w przypadku mleka, mięsa oraz innych produktów odzwierzęcych. Produkty BIO to nie tylko żywność, ale również kosmetyki oraz detergenty. Zazwyczaj cechują się one krótkim i bezpiecznym dla człowieka oraz środowiska składem. Wybieranie wersji BIO produktów do sprzątania czy pielęgnacji będzie więc nie tylko bezpieczniejsze dla człowieka, ale i bardziej ekologiczne.