5 rzeczy, na które warto zwrócić uwagę szukając produktów ekologicznych
Żywność organiczna cieszy się coraz większą popularnością. Pochodzi z ekologicznych źródeł uprawy, jest równie smaczna jak żywność konwencjonalna, a przy tym może zawierać więcej składników odżywczych. Zanim jednak zdecydujesz się na zakup konkretnego produktu, zwróć uwagę na pięć istotnych szczegółów!
1. Skład
Ekologiczna żywność wyróżnia się prostym składem, w którym próżno szukać sztucznych substancji konserwujących czy barwników. Zazwyczaj skład zamyka się w kilku prostych składnikach (tak jest m.in. w przypadku syropów BIO). Jeżeli jednak zauważysz w składzie dodatkowe substancje, np. oznaczone numerem lub o obcobrzmiącej nazwie, nie musi to od razu oznaczać, że produkt nie jest BIO.
2. Oznaczenie i nazewnictwo
Wraz z modą na zdrowe jedzenie pojawiło się wiele określeń. Żywność ekologiczna może być nazywana także żywnością BIO lub EKO – to są synonimy. Zdarza się, że na produktach używane są także inne nazwy, m.in. zdrowa żywność czy slow food. Nie są one jednoznaczne z żywnością ekologiczną, dlatego warto sprawdzić, czy posiadają stosowny certyfikatu. Brak certyfikatu nie oznacza jednak, że jest to żywność słabej jakości – nie musi tak być! Zwłaszcza, gdy żywność pochodzi od popularnego, renomowanego producenta żywności i charakteryzuje się prostym, przyjaznym składem.
3. Certyfikat i nazwa firmy certyfikującej
Zdrowe produkty, pochodzące z uprawy ekologicznej, oznaczane są certyfikatem. Euroliść to unijne logo produkcji ekologicznej. Jest zamieszczany na wszystkich produktach organicznych, które spełniają obowiązujące normy. Trudno pomylić Euroliść z jakimkolwiek innym znakiem – przedstawia bowiem gwiazdki Unii Europejskiej, ułożone w kształcie liścia na zielonym tle. Na opakowaniu produktu organicznego znajduje się także nazwa firmy certyfikującej.
4. Cena
Choć mogłoby się wydawać, że cena produktów z upraw i hodowli zrównoważonych jest znacznie wyższa, nie musi tak być. Jeżeli więc chcesz sięgać po żywność BIO, a nie chcesz znacząco podnosić codziennych wydatków na jedzenie – nic straconego! Podczas zakupów warto przyglądać się produktom różnych marek, gdyż zdarza się, że ceny znacznie się od siebie różnią – mimo podobnych składów i certyfikacji. Szczególnie często zdarza się to w przypadku gotowych, przetworzonych produktów.
5. Kraj produkcji
Jeśli jest to możliwe, warto sięgać po żywność produkowaną przez polskich przedsiębiorców, często w lokalnych zakładach. W ten sposób dba się pośrednio także o miejsca pracy w kraju. Jest jeszcze jedna ważna zaleta, którą posiada wybieranie polskich produktów. W ten sposób ogranicza się ślad węglowy, który jest najniższy w przypadku produktów krajowych. Dodatkowo, dzięki temu, że produkty nie przebyły setek tysięcy kilometrów, niższy jest także ślad węglowy związany z ich transportem, co jest istotną informacją dla osób interesujących się ekologią. Najłatwiej jest sprawdzić kraj pochodzenia produktu poprzez aplikacje do skanowania kodów produktów, takie jak m.in. „Pola. Zabierz ją na zakupy”. Jest dostępna zarówno w App Store, jak i Google Play. Zwolennicy tradycyjnych rozwiązań mogą po prostu sprawdzać kody kreskowe. Pierwsze trzy cyfry oznaczają kraj pochodzenia. W przypadku rodzimej produkcji będzie to liczba 590.
Wybieranie żywności ekologicznej sprawia, że nasza dieta jest przyjazna ludzkiemu organizmowi, a także planecie i klimatowi. Warto podejmować świadome decyzje zakupowe, by dbać o siebie i swoich bliskich.