Wróć do listy Bożonarodzeniowe

Piernik z powidłami śliwkowymi

Przepis Piernik z powidłami śliwkowymi
Łatwe
Czas przygotowania 90 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 6 porcji

Piernik

  • 200 g masła
  • 8 jajek
  • 300 g cukru
  • 300 g miodu (np. wielokwiatowego)
  • 0.5 l mleka pełnego
  • 250 g mąki żytniej
  • 250 g mąki przennej.
  • 30 g sody oczyszczonej
  • 1 ½ przyprawy do piernika
  • 2 słoiki powideł śliwkowych Herbapol

Polewa

  • 200 g czekolady deserowej
  • ok. 75 ml mleka pełnego

 

Sposób przygotowania

Piernik

  1. Miód i masło wraz z połową cukru podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy.
  2. Jaja ubijamy z resztą cukru na puszystą masę.
  3. Łączymy dwa rodzaje mąki z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Wystudzony miód/masło/cukier łączymy z jajami, a powstałą masę z mąką.
  4. Dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania pożądanej gęstości.
  5. Powstałe ciasto wylewamy na posmarowaną masłem blaszkę 20/30 cm i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 45 min.
  6. Po upieczeniu zostawiamy piernik na 6 – 8 godzin aby wystygł. Po tym czasie, po wyjęciu z formy, przekrajamy piernik wzdłuż na dwie części (jak torcik) i smarujemy powidłami.
  7. Złożoną całość pokrywamy polewą i zostawiamy do zastygnięcia czekolady.

Polewa czekoladowa

Skruszoną czekoladę łączymy z mlekiem w miseczce i stawiamy na kąpiel parową (kąpiel parowa: gotujemy w rondelku wodę, zmniejszamy gaz do min (po zagotowaniu), stawiamy miskę na rondelek i mieszając łączymy składniki).

W przepisie użyto:

Powidła Węgierkowe użyto w przepisie serwisu Herbpol

Powidła Węgierkowe

Sprawdź