Wróć do listy Popularne

Agrestowy kurczak pieczony

Przepis Agrestowy kurczak pieczony
Łatwe
Czas przygotowania 2h 30 min
Drukuj Drukuj

Składniki na 6 porcji

  • 1 cały kurczak
  • 1 słoik Dżemu Agrestowego Herbapol
  • sok z 1 cytryny
  • 3 starte ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 gałązka estragonu
  • pieprz
  • sól

Kurczaka można serwować na kanapce z pesto.

Składniki na pesto

  • 2 pęczki natki
  • 100 g orzechów laskowych lub nerkowca
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Wszystko razem krótko miksujemy lub siekamy i łączymy w miseczce.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki połącz, a powstałą marynatą natrzyj kurczaka, pozostaw na godzinę lub dłużej.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200oC. Do naczynia żaroodpornego wlej wodę, tak by zakryła dno na 0,5 cm, włóż kurczaka i wstaw do nagrzanego piekarnika zmniejszając temperaturę do 160oC i piecz przez 60 min.
  3. Po godzinie podnieś temperaturę do 180oC i piecz drób przez kolejne 20 min.
  4. Wyjmujemy brytfannę z piekarnika i zakrywamy folią aluminiową. Odstawiamy na 20 min by kurczak „odpoczął”.

W przepisie użyto:

Dżem Agrestowy użyto w przepisie serwisu Herbpol

Dżem Agrestowy

Sprawdź