Wróć do listy
Na słono
40 min
Drukuj
Składniki na 2 porcje
- 2 sztuki piersi kaczki
- sol / pieprz
- 1 łyżka smalcu gęsi
- 4 łyżki syropu Owocowa Spiżarnia marki Herbapol
- 300g truskawek (mogą być mrożone)
- 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 2 goździki
- 4 łyżki miodu rzepakowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki octu winnego czerwonego
Przygotowanie
- Pierś z kaczki ponacinaj od strony skóry i obsmaż na smalcu.
- Zmniejsz ogień i – co jakiś czas obracając – smaż około 15 min.
- W rondelku umieść wszystkie składniki sosu oprócz truskawek i gotuj aż 30% odparuje.
- Wyłącz ogień i wrzuć truskawki, gdy truskawki zmiękną zmiksuj wszystko na jednolita masę.
- Sos podgrzej i podawaj obok kaczki.
W przepisie użyto: