Herbata z pieprzem, nie tylko zaskakujące połączenie, ale również i działanie
Miłośników herbaty możemy podzielić dwie grupy: tych, którym najbardziej smakuje jej czarna wersja lub delikatna zielona, a także konsumentów-poszukiwaczy, którzy uwielbiają próbować nowych kompozycji. Miód, imbir czy konfitura stały się obecnie powszechnymi dodatkami do naparu. Wciąż dość nietypowym, egzotycznym połączeniem jest herbata z czarnym pieprzem. Jedni piją ją ze względu na wrażenia smakowe lub właściwości rozgrzewające, inni dostrzegają wzmacniające walory takiego napoju.
Smak egzotycznego połączenia
Pieprz jako składnik napoju herbacianego często występuje razem z kardamonem, cynamonem i goździkami, dodając mu ostrzejszego, egzotycznego smaku. Intensywny smak nie przypadnie do gustu każdemu, ale istnieje sposób na jego złagodzenie. Do naparu wzbogaconego intensywnymi przyprawami możemy dodać mniejszą lub większą ilość mleka. Jest to jednak połączenie dla prawdziwych smakoszy i nie musi odpowiadać każdemu. Herbatę z pieprzem pije się nie tylko dla smaku, ale również ze względu na jej własności, traktując napar jako rozgrzewający.
Właściwości pieprzu czarnego
Dlaczego pieprz jest tak korzystny dla ludzkiego organizmu? Przede wszystkim ze względu na dużą zawartość piperyny. Jedną z jej własności jest stymulacja procesów trawiennych, a także wparcie w zapobieganiu powstawaniu gazów jelitowych. Ponadto pieprz obecny w diecie wspomaga odchudzanie, ponieważ przyczynia się do rozbijania komórek tłuszczowych. Piperyna wpływa również korzystnie ma przyswajalność niektórych witamin, a także między innymi selenu.
Herbata z pieprzem jako syrop na odporność
Dlaczego herbata z pieprzem bywa stosowana również jako syrop na odporność? Warto zwrócić uwagę na kolejne dobroczynne właściwości pieprzu. Piperyna jest silnym przeciwutleniaczem, dlatego poza wpływem na wolniejsze powstawanie zmarszczek i wspieraniem ochrony naczyń krwionośnych, przyczynia się również do podwyższenia naszej odporności. Gdy natomiast nasz organizm zaalarmuje o pierwszych objawach przeziębienia, wartość sięgnąć po pieprz ze względu na zawartość piperyny. W połączeniu pieprzu z rozgrzewającym naparem z herbaty uzyskamy więc interesujący i wszechstronny napój na każde zło.
Czym jeszcze można wzbogacić smak herbaty z pieprzem?
Jednak napar sporządzony z herbaty i pieprzu niekoniecznie przypadnie do gustu wszystkim osobom ze względu smak, który można uwielbiać, lecz za którym równie dobrze można nie przepadać. Napar da się na szczęście urozmaicić innymi cennymi składnikami, które zmodyfikują bodźce odczuwane przez kubki smakowe. Należą do nich miód i cytryna, jako dobroczynne składniki zawierające naturalne witaminy chroniące odporność. Osoby przeziębione, chcące dodatkowo rozgrzać swój organizm mają do dyspozycji także korzeń imbiru. Połączenie tych wszystkich składników, od lat uważanych za zbawienne dla naszego samopoczucia, może stworzyć swoisty syrop na odporność zapewniający jednocześnie wsparcie odporności oraz łagodzący przebieg infekcji.